Home / Opinion / Mini Shengeni ose Serbia Madhe !..nukë eshtë marrëveshje historike por mallkimi Historik !!

Mini Shengeni ose Serbia Madhe !..nukë eshtë marrëveshje historike por mallkimi Historik !!

Populli mikë Hebre edhe pas kerkim falje dhe pagimi demit nga populli gjerman, nuk kan ende marrveshje normale me shtetin Gjerman!..
Sepse jan 6 milion Hebre te pa fajshem qe u masakruan sistematikisht nga ushtria naziste!..
Ndersa 2 milion shqiptaret u masakruan dhe 5 milion u deportuan me dhune nga shteti Serbis, dhe nuk kerkuan falje as nuk paguan domin e ber, ne po bejme marrveshje „vllëzerore t’gjithëanshëm ekonomike“!.. qfar eshte kjo??
JO!..kte nuke duhet lejuar kurre!.. m’qfardo qmimi qofte!!
Tash që kemi nisur nga marrëveshjet historike për hyrje në minijugosllavi. Është mirë të konsultojmë eksperiencën e mëhershme të shtetit shqiptar në këtë fushë. Më poshtë ke të plote marrëveshjen historike ndermjet Ahmet Zogu dhe Nikolla Pashiçit dhe Koqi Xoxës dhe Aleksander Rankoviqit që i deshifron qellimet anti shqiptare sotë Kryetari Serb Aleksanver Vuqiq, posaqerishtë ne Piken 8 vazhdimsi e marrveshjeve tragjike edhe sot.
Këshilli i naltë i sigurisë në Beograd edhe këtë marrëveshje e shikonte si hap të parë drejt cakut final: të asimilohen të gjithë shqiptarët që zgjedhin jetën, tjerët të mbyten në det.
Vijon teksti i marrëveshjes historike për integrim në Jugosllavi (1924)
1. Shqipëria zotohet t’i bashkohet Jugosllavisë me bashkim personal.
2. Kryetar i shtetit shqiptar do të jetë Ahmet Zogu, që më vonë do të njohë dinastinë Karagjorgjeviç.
3. Qeveria jugosllave, me gjithë mjetet diplomatike dhe ushtarake, do të njohë Ahmet Zogun si kryetar shteti dhe i jep menjëherë një kontribut vjetor.
4. Ministria e Luftës Shqiptare do të anulohet dhe Shqipëria heq dorë që të ketë një ushtri kombëtare.
5. Shqipëria do të mbajë një xhandarmëri aq të fortë sa të mbaj qetësinë e brendshme të vendit për të ndaluar çdo lëvizje të ngritur kundër Ahmet Zogut dhe kundër regjimit të vendosur prej tij.
6. Në këtë xhandarmëri do të bëjnë pjesë edhe oficerë rusë të ish ushtrisë të Gjeneralit Vrangel që tashti ndodhet në Jugosllavi. Qeveria jugosllave do të mbajë atë xhandarmëri me mjete financiare dhe armë.
7. Në xhandarmëri mund të hyjnë për të shërbyer edhe oficerë jugosllavë dhe të tjerë që qeveria jugosllave do të pranojë në interes të dy vendeve.
8. Midis Shqipërisë dhe Jugosllavisë do të stabilizohet një bashkim doganor në bazë të së cilës akordohet liri e plotë e importimeve dhe eksportimeve të mallrave të dy vendeve. Edhe transiti nëpërmes kufijve të dy vendeve do të jetë i lirë për ushtarët e dy vendeve.
9. Përfaqësuesit e jashtëm jugosllavë do të ngarkohen edhe për interesat e Shqipërisë, e cila heq dorë që të mbajë zyra diplomatike dhe konsullata të saja jashtë shtetit.
10. Qeveria shqiptare duhet të deklarojë pranë Konferencës të Ambasadorëve në Paris që tërheq pretendimin e saj për sovranitetin mbi Manastirin e Shën Naumit dhe Lokalitetet e Vermoshit e Kelmendit që mbeten në zotërimin e Jugosllavisë.
11. Kisha Ortodokse Shqiptare do të tërhiqet nga Patriarku i Kostandinopojes dhe do t’i bashkohet Hierarkisë Ortodokse të Beogradit, kështu dhe Myftinia Myslimane Shqiptare, do të varet nga ajo Jugosllave.
12. Qeveria shqiptare do të heqë dorë nga një politikë e ngushtë nacionaliste dhe nuk do të ngatërrohet me elementin shqiptar jashtë kufijve të veta. Ajo zotohet veç kësaj që të mos pranojë në tokë te vet kosovarët dhe elemente të njohur dhe të dyshimtë dhe segmentet e tyre kundërshtare të politikës jugosllave.
13. Për çdo koncesion që Shqipëria do t’u japë vendeve të tjera është e detyruar të marrë pëlqimin nga Jugosllavia.
14. Në qoftë se Jugosllavia është në luftë me Bullgarinë dhe Greqinë, qeveria jugosllave ka të drejtën të rekrutojë në Shqipëri një ushtri prej 25 mijë vullnetarësh me qëllim për t´i përdorur në frontin bullgaro-grek. Në rast gjendje lufte midis Italisë dhe të Greqisë kundër Shqipërisë, ushtria jugosllave ka të drejtë të okupojë gjithë tokën shqiptare për t’i siguruar kështu Shqipërisë gjithë tokën e vet nga pushtimi eventual italian ose grek.
15. Qeveria shqiptare nuk mund t´i deklarojë luftë asnjë shteti pa pëlqim paraprak të Jugosllavisë.
16. Ky traktat është sekret dhe nuk mund të zbulohet e të shtypet pa pëlqimin e dy palëve”.
(Arkivi Qendror i Shtetit, fondi 251, dosja 105, viti 1924).

About admin

x

Check Also

Kurti: Do të kemi shumicën në Kuvend pa koalicion, me Serbinë hapim kapitull të ri!

22- 02/2021 Albin Kurti Kryeministër Kryetari i Lëvizjes Vetëvendosje, Albin Kurti, u ...