Home / Opinion / ÇFARË HISTORIE MËSOJNË DHE ÇFARË POLITIKE UDHËHEQIN SHQIPTARËT NË MAQEDONI?

ÇFARË HISTORIE MËSOJNË DHE ÇFARË POLITIKE UDHËHEQIN SHQIPTARËT NË MAQEDONI?

Historia përsëritet, ndërsa mashtrimet modifikohen…
Populli maqedonas, luftën për liri dhe për krijimin e shtetit të përbashkët të Maqedonisë së pavarur e ka bërë gjithmonë me shqiptarët dhe banorët e tjerë vendës, ndërsa elitat politike maqedonase të kohës pushtetin e kanë ndërtuar me ndihmën dhe për interesat e pushteteve bullgare apo serbe, kundër interesave të popullit të tyre dhe të shqiptarëve!
Si ka arritur pushteti komunist t’ua shpërlajë trurin qytetarëve të Maqedonisë, edhe në tri dekadat e fundit të transformimit demokratik, disa shqiptarëve “të ndershëm”, maqedonasve dhe të tjerëve, kinse armiku potencial më i rrezikshëm për shtetin është “albanizimi” dhe “kosovizimi” i Maqedonisë*, e jo serbizimi apo bullgarizimi i saj?! Dhe, më tepër se kaq, kinse shqiptarët kohën e fundit po shfaqin nacionalizëm përmes kërkesave të tyre për barazi të plotë në shtetin e tyre të përbashkët të Maqedonisë Veriore!
Kjo filozofi politike e sundimit të një populli mbi të tjerët është tepër e tejdukshme, jodemokratike dhe primitive, për vetë faktin se: me Kushtetutë dhe ligje emri i shqiptarëve si popull dhe gjuha e tyre amtare përmenden në formën më ofenduese dhe poshtëruese, si numra dhe përqindje (20%), ndërsa me gjuhën e propagandës, të medieve dhe të një pjese të studiuesve, analistëve dhe intelektualëve, për t’u akuzuar shqiptarët si element i rrezikshëm dhe “armik” potencial i shtetit, nacionalizmi i shpifur shqiptar përmendet me emër, si nacionalizëm shqiptar, jo si nacionalizëm i qytetarëve prej 20%, ose i qytetarëve që e shfaqin këtë ndjenjë ndryshe nga nacionalizimi institucional i të tjerëve, siç thuhet për përdorimin e gjuhës shqipe zyrtare se qenka “gjuhë e ndryshme nga gjuha zyrtare maqedonase”!
Pse nuk e thonë këto qarqe propaganduese, medie, intelektualë dhe analistë se kush ulërin me vite e dekada në sheshet e qyteteve dhe nëpër vendbanime kudo në Maqedoni me parulla dhe thirrje raciste ndaj një popullit tjetër: “Vdekje shqiptarëve”, “Dhoma gazi për shqiptarët”, “Shqiptari i mirë, shqiptari i vdekur” etj.; a nacionalistët shqiptarë apo grupet shoviniste dhe raciste të nxitura, paguara dhe organizuara nga shërbimet e huaja sekrete, serbe dhe ruse, në emër të popullit maqedonas dhe të tjerëve?!
Poshtëshënim:
Brezat e ri të shqiptarëve duhet të lexojnë, studiojnë dhe mësojnë më tepër për këto histori mashtrimi, që t’i kuptojnë lojërat e pista të politikës në kohën e sotme.
Ky shembull nga periudha e Luftës së Dytë Botërore në këtë shkrim nuk përmendet për ta lavdëruar periudhën e luftës partizane dhe këtë pjesë të historisë së rrejshme, përkundrazi, si shembull i keq i shtrembërimit dhe falsifikimit të historisë dhe të së vërtetës për shqiptarët dhe Maqedoninë.
Pse askush nuk e thotë të vërtetën, pse formacionet e para dhe kryesore ushtarake për lirimin e vendit në përfundim të Luftës së Dytë Botërore, si dhe organet e para të pushtetit komunist të asaj kohe, të ashtuquajtura Këshilla nacionalçlirimtare u krijuar në vendbanimet me popullsi të përzier, shqiptare, maqedonase dhe të tjerë (i pari për Maqedoninë u krijua në qytetin e Dibrës me shumicë shqiptare), e jo në afërsi të kufijve të Maqedonisë me shtetet dhe popujt tjerë fqinjë, mes maqedonasve dhe “vëllezërve të tyre sllavë”, serbë apo bullgarë, e që duhet ta thotë sipas burimeve historiografia shkencore, jo ta manipulojë dhe falsifikojë historiografia ideologjike.
*Brigada e parë sulmuese maqedonase-kosovare thuhet se është formuar në nëntor të vitit 1943, në katundin (Slivovë) Debarcë të qytetit të Ohrit, me përbërje prej katër batalioneve, 2 batalione kosovare dhe 2 batalione nga Maqedonia, njëri batalion maqedonas dhe tjetri batalion nga Kërçova me përbërje të përzier kombëtare të pjesëtarëve të tij“.
(26.VIII.2020

About admin

x

Check Also

Kurti: Do të kemi shumicën në Kuvend pa koalicion, me Serbinë hapim kapitull të ri!

22- 02/2021 Albin Kurti Kryeministër Kryetari i Lëvizjes Vetëvendosje, Albin Kurti, u ...