Home / Opinion / NË KOSOVË NUK KA AKADEMI TË SHKENCAVE DHE ARTËVE!

NË KOSOVË NUK KA AKADEMI TË SHKENCAVE DHE ARTËVE!

( Ka qenefeli të sojit: Isa Mustafa- Kujtim Shala)
Akademin e shkatrruan pasardhësit e Lidhjes Komuniste të Kosovës e që është Lidhja Demokratike e Kosovës, në emër të një organizimi të ri duke mos e njohur atë të vjetrin.
Kjo parti që zanafillën e ka në Beograd te Vllado Kambovski, hyri dhe pushtoj dhunshëm Akademin, e cila me mund të madh ishte krijuar…
Nga viti 1991 asnjëri nuk mund të pranohej anëtar i Akademis së Shkencave dhe Artëve nëse nuk ka qenë i/ e antarsuar në Lidhjen Demokrati të Kosovës e cila është trashëgimtarja kryesore e Lidhjes Komuniste të Kosovës!
Kjo Parti përpos që u themelua nga LKK po ashtu trashëgoj edhe emrin me të vetmin ndryshim: „ Komuniste“( nuk kishte më kuptim ngaqë edhe në Beograd ishte hequr nga përdorimi ky emërtim) e zëvendëdoj me „ Demokratike!“
Kjo Parti kishte frikë nga kokat intelektuale dhe filloj me shpejtësi që Akademin ta mbushë me „ kopuk e dallkauk“ të sojit të QENEFELI ( i ashtuquajturi akademik) KUJTIM SHALA…
E di ndokush se si u pranua ky rrugaq dhe gjysmëanalfabet në Akademi?
Me dhunë, dredhje hunde majtas- djathtas apo me ndonjë punë shkencore?
Vetëm sa për dijeni:
Rexhep Qosja
doktori i parë i shkencave filologjike në Kosovë temën e Diplomës për Doktoraturë „ Asdreni jeta dhe vepra e tij“ e kishte mbrojtur para Komisioni në përbërje: Idriz Ajeti,Ali Hadri, Jashar Rexhepagiq, Aleks Buda dhe Androkli Kostallari.
Ky pizevengi Kujtim Shala, kur dhe para cilit komision ka mbrojtur temën e „ Diplomës?“
2.
Më 14 dhjetor të vitit 1974 u themelua Komisioni themelues i Shoqatës së Shkencave dhe të Arteve të Kosovës ( i Akademis më vonë) në përbërje: Esad Mekuli,Idriz Ajeti, Ali Hadri, Dervish Rozhaja, Vuk Filipoviq, Syrja Pupovci dhe Rexhep Qosja.
Më 20 dhjetor të vitit 1975 u bë konstituimi i Shoqatës së Shkencave dhe të Artëve të Kosovës, dmth i Akademisë së ardhshme të Shkencave dhe të Arteve të Kosovës.
Kryetar Esad Mekuli
Idriz Ajeti nënkryetar
Vuk Filipoviq nënkryetar
Jashar Rexhepagiq sekretar,,,
3.
E mirë e keqe, Ajo Akademi përpos punimeve shkencore që stimulonte krijuesit e fushave të ndryshme, botonte po ashtu :
„ Gjurmimet Albanologjike – seria e shkencave Historike“
„ Gjurmime Albanologjike seria e shkencave Filologjike“
„ Instituti i Historis – „ Kosova“
Dhe shumë e shumë gjëra tjera…
Kjo Akademi ,që u qëndrojë ballë raketave dhe shigjetave serbe që vinin nga Akademia e tyre si dhe pushtetit të Millosheviqit, ngadalë por sigurt u soll, sot në gjendjen e „ pacientit që mbahet me morfium“, nga LDKja e cila duke uzurpuar gjatë viteve të 90-ta, me bekimin e Millosheviqit, çdo Institucion paralel,si Millosheviqi,po ashtu ato paralele,u kujdes që t‘i largoj Akademikët nga shtëpia e tyre dhe të sjellë aty, komunist titist e rrugaqë pasues të titizmit, si shembuj më të mirë Titisti ISA MUSTAFA dhe pasuesi i tij KUJTIM SHALA!
Gjithmonë i kam bë vetës një pyetje:
„ Si është e mundur që anëtar i Akademis është bërë ky Qenefeli Kujtim Shala?!“
Merreni me mend që, sot akoma anëtar të Akademis nuk janë: profesorët Agim Vinca, Shefkije Islamaj, nuk ishte pranuar Ramiz Kelmendi e shumë studiues tjerë…
Unë sot turpërohem që akoma ekziston një ASHAK, anëtar të së cilës janë „ llomi i kopuk e dallkaukëve“ të LDKës të sojit Mustafa -Shala!
Është koha të formohët Akademia e Re e Shkencave Moderne Krijuese, nga truri Intelektual i kombit dhe t‘u lihet kjo e vjetra këlyshëve partiak!
Imazhi mund të përmbajë: 1 person, Zmadho

About admin

x

Check Also

Profesori amerikan: Dialogu me qëllim primar krijimin e Asociacionin vetëm sa i përkeqëson gjërat

Prof. David B. Kanin Lajmi i mirë për të ashtuquajturin dialog të ...