Home / Lajme / MBLEDHJA E TRETË E PËRGJITHSHME E LPRK-së, UJËMIR, TETOR 1991

MBLEDHJA E TRETË E PËRGJITHSHME E LPRK-së, UJËMIR, TETOR 1991

Se kildebilledet
Nga Sheradin Berisha
Më 3 – 4 tetor 1991 në shtëpinë e Sadri Shalës, në fshatin Ujmir të Klinës u mbajt Mbledhja e Tretë e Përgjithshme e Lëvizjes Popullore për Republikën e Kosovës – LPRK. (Mbledhja e Parë e Përgjithshme e LPRK-së u mbajt në korrik 1987, në St. Gallen, Cyrih dhe Delemont të Zvicrës, ndërsa Mbledhja e Dytë mbahet në tetor 1989 në qytetet Baden dhe Ollten të Zvicrës).
Përgatitjet për organizimin e Mbledhje së Tretë të Përgjithshme (që po mbahet për herë të parë në Kosovë) kanë nisur pas mbajtjes së Konferencës së Dytë të LPRK-së, në shkurt të vitit 1991 në fshatin Prapashticë (afër Prishtinës). Behjadin Allaqi (*), si njëri nga drejtuesit e organizatës ka dhënë kontribut të veçant, si në organizim ashtu edhe me diskutime konstruktive në mbarëvajtjen e kësaj mbledhjeje të rëndësishme.
***
BEHAJDIN ALLAQI: LPRK ËSHTË ORGANIZATË POLITIKO – USHTARAKE DHE NË QOFTËSE NA IMPONOHET LUFTA NE DO TË JEMI NË VIJË TË PARË
Behajdin Allaqi, në diskutimin e tij ka prezentuar denjësisht vizionin politiko – ushtarak të LPRK-së.
Ai me këtë rast ka thënë:
“Edhe më herët kam insistu, që të kuptohet drejt taktika e luftës, edhe si Lëvizje edhe si Komb, por po e përsëris, veçanërisht u pajtova me shumë orientime të drejta që i shtrun edhe shokët tjerë poo, veçanërisht me shokun, njërin prej veteranëve, se duhet të kuptohet e drejta e kujt, pa bashkimin e të gjitha forcave, pa e heq atë shpirtngushtësinë, që vetëm ne mundemi, ne mujtëm etj., ne nuk mund të shkojmë përpara.
Një problem që nuk u shtru fare deri më tash dhe që mungon në raport, që është dobësi e madhe, është problemi i organizimit të mirëfilltë, jo vetëm politik, se ne jemi në gjendje lufte dhe jo që një muaj, a dy a tre, por qe 10 vite.
Është problemi që duhet të definohet qartë, se ne jemi organizatë politike, për nga përmbajtja dhe veprimet dhe puna që kemi ba ushtarake, organizatë politiko – ushtarake.
Në qoftëse nuk kemi kësi pretendimi, që të jemi organizatë politiko-ushtarake bëjmë vetëm teori, bëjmë vetëm teori.
Sepse dihet mirëfilli, se si realizohen programet politike, qëllimet politike.
Në dy mënyra:
1. me mjete politike dhe
2. ushtarake.
Ne jemi në gjendje të luftës dhe të gjitha ecuritë në përmasa kombëtare dhe jashtëkombëtare, pra në Jugosllavi edhe më gjerë, tregon se, është imperativ i kohës, që ma tepër t’i kushtojmë randësi,.. sepse ne nuk e kemi problemin me programin, a e kemi programin e qartë apo jo, çka po kërkojmë, nuk e kemi problemin a jemi të gatshëm me luftu, ne nuk e kemi problemin a kemi me çka dhe si, po e kemi problemin se a jemi në atë masë të organizum, pra në kuptimin ushtarak, politiko – ushtarak, po e përsëris – nuk po i ndajë, nuk bën të ndahen këtu prap…
Dhe këtu duhet vu theksi, sa kemi ba ne si lëvizje dhe partitë tjera bashkë, pra si popull përfundimisht, në çfarë niveli jemi – të organizimit ushtarak… (kërkojmë luftë…)
Vazhdimisht në dokumentet tona, në traktet dhe në të gjitha që i kemi lëshu, e kemi definu qartë, edhe për arsyena diplomatike etj., që nuk jemi për luftë, por në qoftëse na imponohet, ne do të jemi në vijë të parë… (…)
***
Në vazhdim shikoni me kujdes diskutimin e Behajdin Allaqit në këtë video:
Behajdin Allaqi:LPRK eshte organizate politiko – ushtarake…
***
Idetë dhe vizioni i Behajdin Allaqit, për të ardhmen e LPRK-së si organizatë politiko – ushtarake u bën pjesë e Programit dhe Statutit të LPRK-së.
Në vijim lexoni Programin e LPRK-së, të aprovuar në Mbledhjen e Tretë të Përgjithshme, tetor 1991:
***
P R O G R A M I
I LËVIZJES POPULLORE TË REPUBLIKËS SË KOSOVËS
I
Përkundër luftës së parreshtur të popullit shqiptar për çlirim kombëtar, më se gjysma e trojeve etnike shqiptare të ripushtuara nga Serbia dhe Mali i Zi, u ndanë padrejtësisht nga trungu dhe mbetën jashtë shtetit shqiptar.
Pas LDB (Luftës së Dytë Botërore) trojet shqiptare nën Jugosllavi u copëtuan në tri Republika (Serbi, Maqedoni, Mal të Zi) dhe Krahinën e Kosovës, gjysëmautonome, edhe kjo në kuadër të Serbisë.
Rezultat i luftës së gjatë të popullit të robëruar shqiptar në Jugosllavi është shpallja e Republikës së Kosovës më 1990, realizimi praktik i së cilës pengohet egërsisht nga pushtuesit serbë.
Populli shqiptar, më se 3 milionësh në Jugosllavi, megjithëse për nga numri vjen në rend të tretë, menjëherë pas serbëve dhe kroatëve, dhe jeton në trojet e veta kompakte, ku është autokton dhe përbën shumicën absolute të popullsisë, i mohohet e drejta legjitime të vetëvendosë lirisht për fatin e vetë.
Populli shqiptar nuk u pajtuar dhe nuk do të pajtohet kurrë me këtë gjendje.
Ruga e vetme që shpie drejtë zgjedhjes së drejtë të çështjes sonë kombëtare është lufta e bashkuar e gjithë popullit tonë kundër pushtuesve sllavomëdhenj.
II
Lëvizja Popullore e Republikës së Kosovës (më poshtë LPRK) është organizatë demokratike nacional-çlirimtare që ka për qëllim:
• Zgjedhjen e çështjes kombëtare të popullit shqiptar të robëruar nën Serbi, Maqedoni dhe Mal të Zi në bazë të parimit të së drejtës së vetëvendosjes, duke përfshirë edhe të drejtën për shkëputje;
• Ndërtimin e shoqërisë së re, të lirë dhe demokratike shqiptare në përputhje me vullnetin e popullit.
III
Arritjen e këtyre qëllimeve LPRK-ja e sheh nëpërmjet bashkimit të gjithë popullit të robëruar shqiptar dhe forcave të tij të organizuara në një front të përbashkët pa dallim përkatësie klasore, ideologjike, fetare e krahinore.
LPRK në luftën e saj përdor të gjitha format dhe mjete demokratike, paqësore e politike të luftës. Në rrethanat kur janë të pashmangshme përdor edhe format e mjete jopaqësore si vetëmbrojtje popullore e domosdoshme.
LPRK kombinon format ilegale dhe legale të veprimit në përputhje me rrethanat dhe situatat që krijohen.
LPRK është kundër formave fashiste, raciste, anarkiste e terroriste të veprimit.
IV
LPRK faktor kryesor të luftës çlirimtare konsideron forcën e brendshme. Ndihmat nga jshtë realizohen nëpërmjet të këtij faktori.
LPRK përkrah të gjitha proceset progresive dhe demokratike në Evropë dhe botë.
V
Këtë Program mund ta ndryshojë Mbledhja e Përgjithshme apo organi të cilin e ngarkon ajo.
Aprovuar në Mbledhjen e Tretë të Përgjithshme të LPRK-së.
Tetor 1991, Kosovë
Lexoni faksimilin e Programit të LPRK-së:
***
Për më tepër lexoni Programin dhe Statutin e LPRK-së, në formatin PDF:
PROGRAMI DHE STATUTI I LËVIZJES POPULLORE PËR REPUBLIKËN E KOSOVËS – Tetor 1991
==================
(*) Behajdin Allaqi në fund të viteve ’80-të, ishte njëri nga tre udhëheqësit kryesor të LPRK-së (OMLK-së) bashkë me Fadil Vatën dhe Afrim Zhitinë.
Pjesëmarrësit e M3P ishin:
1. Ahmet Haxhiu- Prishtine
2. Muhamet Mehmeti – Ferizaj
3. Mehmet Hajrizi – Prishtine
4. Hydajet Hyseni – Prishtine
5. Berat Luzha – Kaqanik
6. Musa Demiri – Kerqove
7. Orhan Ibrahimi – Kumanove
8. Guximtar Labinishti – Struge
9. Lumnie Azemi – Ferizaj
10. Ibish Neziri – Peje
11. Sabit Veseli – Skenderaj
12. Xhavit Haziri – Prishtine
13. Behadin Hallaqi – Prizeren
14. Emrush Gjemajli – Zvicerr
15. Xheladin Gashi – Drenas
16. Ali Lajqi – Peje
17. Bislim Elshani – Therande
18. Xhevat Hasani – Sharr
19. Bedri Halimi – Prizeren
20. Bahri Fazliu – Prishtine
21. Fadil Fazliu – Prishtine
22. Hidajete Krasniqi – Peje
23. Tahir Gjonbalaj – Plave e Gusi
24. Nazmi Hoxha – Gjilan
25. Gani Syla – Drenas
26. Nazmi Gashi – Ferizaj
27. Ilaz Kadolli – Therande
28. Azem Syla – Drenas
29. Binak Berisha – Rahovec
30. Fadil Bajrami – Rahovec
31. Rexhep Morina – Therande
32. Mustafe Lajqi – Peje
33. Halil Selimi – Presheve
34. Hajredin Hyseni – Besiane
35. Sahit Berisha – Kline
36. Abdyl Buja – Lipjan
37. Ramadan Avdiu – Prishtine
38. Ramiz Lladrovci – Drenas
39. Hashim Thaqi – Broje
40. Fisnik Cukaj – Peje
41. Halit Krasniqi – Kline
Imazhi mund të përmbajë: një ose më shumë njerëz

About admin

x

Check Also

Profesori amerikan: Dialogu me qëllim primar krijimin e Asociacionin vetëm sa i përkeqëson gjërat

Prof. David B. Kanin Lajmi i mirë për të ashtuquajturin dialog të ...