Home / Të ndryshme / Biri i kujt ishte Ibrahim Rugova?!

Biri i kujt ishte Ibrahim Rugova?!

/ Ribotim/

Shkruan: Veton Podguri

* 21. 11. 2009


Gjatë punës sonë në teren, ne kemi konstatuar me besim të lartë se Rugova është i biri i një rrogëtari rom me emrin Ramadan që punonte në shtëpinë e Ukës, babait të Rugovës. Mustafë Sokoli duke e njohur mirë familjen e Rugovës, thoshte me bindje të plotë, se: Ramadani ështe babai i vërtetë i Ibrahim Rugovës!


Në biografinë e Ibrahim Rugovës ka pasaktësi

Të dashur lexues, bashkatdhetarë, simpatizantë, kundërshtarë dhe të gjithë ju që keni dëgjuar për Ibrahim Rugovën!

Nëse titulli i këtij hulumtimi dhe përmbajtja në vijim ju duket i pazakontë dhe s’ju duket reale, mos e lexoni. Mbani mendimin tuaj që e keni formuar deri më sot si përkrahje ose kundërshtim të mitit rreth Ibrahim Rugovës. Me këtë analizë nuk pretendoj të ndikoj në bindjet tuaja, çfarëdo qofshin ato. Qëllimi i këtij hulumtimi është të sjellim argumente, të cilat mund të verifikohen me lehtësi.

Në biografinë e Ibrahim Rugovës ka disa pasaktësi, të cilat pas vdekjes së tij (në janar të vitit 2006) janë publikuar nga Qendra për Informim e Kosovës (QIK). QIK’u është një faqe interneti, organ i Lidhjes Demokratike të Kosovës (LDK). Po e njëjta biografi është publikuar edhe në shumë faqe tjera të internetit. Është e pamundur të shkruhet biografia njësoj nga të gjitha ato faqe interneti.

Ibrahim Rugova – në moshën rinore


Si është e mundur të shkruhet një biografi me të dhëna të njejta, madje me paragrafe të njejta, pa e zgjeruar atë me të dhëna tjera biografike? Në rastin konkret, me të drejtë mund të pyesim: Pse biografia e Rugovës mbetet e njëjtë në hyrje, në paragrafe, rreshta dhe në përfundimin e saj, me disa përjashtime të vogla që mund të anashkalohen? Arsyeja është se, janë anashkaluar qëllimshëm disa fakte për rrethanat e lindjes së Rugovës dhe të prejardhjes së tij.

Prej se është botuar libri i autorit Merxhan Avdyli “Fytyrat e Ibrahim Rugovës”, unë së bashku me një grup shokësh kemi shpenzuar kohë për të hulumtuar argumente shtesë lidhur me biografinë e Ibrahim Rugovës, pikërisht nga dëshmitarët e fshatit Cerrcë (vendlindja e Rugovës) dhe fshatrat tjera të komunës së Istogut (tani Burimit). Ato dëshmi të mbledhura me kujdes të veçantë po ua sjellim juve dhe opinionit tonë publik. Dhe këto dëshmi le të vlerësohen drejtë nga simpatizantët dhe kundërshtarët e Rugovës, pa u indinjuar apo mburrur.

Fshati Cerrcë – vendlindja e Ibrahim Rugovës


Gjatë punës sonë në teren, ne kemi konstatuar me besim të lartë se Rugova është i biri i një rrogëtari rom me emrin Ramadan që punonte në shtëpinë e Ukës, babait të Rugovës.

Ramadan o Ramadan,

Me çekiç e me tupan,

Pse ma preve pulën,

Ta hangt dreqi cullën.

(Popullore nga Podguri)Një dëshmi:”Ramadani ështe babai i vërtetë i

Ibrahim Rugovës”!
Në biografinë e përgatitur nga QIK-u, e cila është kopjuar nga faqet e internetit, thuhet se Ibrahim Rugova ka lindur me 2 dhjetor 1944 në fshatin Cerrcë afër Istogut. “Më 10 janar 1945, komunistët jugosllavë ia pushkatuan babain e tij, Ukë Rugova dhe gjyshin Rrustë Rugova, që kishte qenë luftëtar i njohur kundër çetave çetnike që po depërtonin gjatë Luftës së Dytë Botërore në krahinën e Rugovës”.

( Lexoni: Biografia e Presidentit Rugova + këtu )

Lidhur me këtë konstatim, publicisti dhe atdhetari Sheradin Berisha, në një studim shkencor “Realpolitika e Ibrahim Rugovës” thekson: “Për mënyrën se si janë vrarë babai dhe gjyshi i Rugovës kam lexuar shumë versione, por, nuk dua të merrem fare me to. Nëse është i sakt citati zyrtarë lidhur me vrasjen e tyre, atëherë natyrshëm shtrohet pyetja logjike: – Si ishte e mundur që Ibrahim Rugova, (të cilit partizanët e Titos ia kishin vrarë të atin dhe gjyshin “si nacionalistë, ballistë…”), qysh në rininë e tij studentore u bë njëri nga aktivistët më të zellshëm të LRSJ-së (Lidhjes së Rinisë Socialiste të Jugosllavisë – V.P), dhe më vonë të pranohet si anëtarë i LKJ-së (Lidhjes Komuniste të Jugosllavisë – V.P), dhe si i tillë t´i gëzonte të gjitha privilegjet politike, intelektuale etj., po nga ky regjim antishqiptar?! Ndërsa, dihet mirëfilli se mijëra fëmijë, të atdhetarëve shqiptarë (që u burgosën, u vranë e u ekzekutuan pas luftës së dytë botërore, nga regjimi i Tito-Rankoviqit), përndiqeshin këmba-këmbës nga syri e veshi i UDB-së (Drejtorisë së Shtetit për Siguri – V.P), dhe familjet e tyre konsideroheshin si armiq të rrezikshëm të shtetit jugosllavë ( !!! )…”

Ne e kemi lexuar hulumtimin e z.Berisha në shumë vazhdime me titull “Realpolitika e Ibrahim Rugovës” dhe nuk i heqim asnjë detaj këtij studimi shumë argumentues. Berisha, me të drejt ka bërë pyetjen se si është e mundur që babai dhe gjyshi i Rugovës ishin pushkatuar nga çetnikët, ndërsa biri i tyre qysh në fëmijëri iu ngjitë shkive e më vonë UDB-së të cilës i shërbeu me mjaft besnikëri?

Në këtë kontekst, ne jemi përpjekur t’i thellojmë argumentet e thëna deri më sot.

Sipas njërit prej dëshmitarëve kryesor, Mustafë (Sokol) Ahmetaj nga fshati Muzhevinë (tani i ndjerë), Rugova ka lindur fiks 11 muaj pas vrasjes së gjyshit dhe babait të tij. Bënte be Mustafë Sokoli se “maxhupi e ka qit (Rugovën – V.P)”. Mustafa e njihte shumë mirë familjen e Rugovës, pasi e ka pasur fqinje Fanën – gruan e Rugovës. Familja e Fanës me origjinë është nga fshati Cerrcë, saktësisht, nëna e saj vjen nga lagjja e “Shkozës”. Për Fanën u sjellim dëshmi të detajuara në nëntitullin vijues, ku vërtetohet se edhe ajo është maxhupe.

Familja e Ibrahim Rugovës, nacionaliteti i së cilës është i dyshimtë, e ka pasur një rrogëtar (hamall, punëtor krahu) rom (në familje) me emrin Ramadan. Mustafë Sokoli duke e njohur mirë familjen e Rugovës, thoshte me bindje të plotë se Ramadani ështe babai i vërtetë i Ibrahim Rugovës. Disa simpatizantë të Rugovës kanë reaguar, dhe janë përpjekur ta përgënjeshtrojnë Mustafën. I vetmi argument që përdornin ata ishte:

– “biografia zyrtare e tij”.

– “O le t’i çka shkrujnë njerëzit, unë po t’kallxoj qysh u kanë puna e tina se edhe baba i jem i ka njoft ma mirë se krejt bota”, thoshte me bindje Mustafë Sokoli.

Pleqtë tjerë nga Podguri që e kishin njohur mirë familjen e Rugovës, thoshin me habi pas reagimit të Mustafës:

– “S’di valla, veç Uka (babai i Rugovës – V.P) u kanë i madh me shtat, e kah dul ky minak i zi si maxhup (Rugova – V.P) nuk e dimë”.

Më pastaj ndërhynte Mustafë Sokoli duke i rënë podit me të dy duart sa kishte fuqi dhe me nervozë:

– “O vallahi maxhupi (Ramadani – V.P) e ka qit kit maxhup (Rugovën – V.P)”.

Të pranishmit në odë qeshnin dhe zbuteshin. E vetmja kundërpërgjigje dominuese që vinte nga simpatizantët e Rugovës ishte:

– “Zoti e ka fal qashtu t’vogël e t’zi”.

Mustafa ua kthente topin:

– “Po po, kur të qet maxhupi, edhe Zoti e falë qashtu”.

Hahahaha! Shkriheshin duke qeshur të gjithë të tjerët.Rugova si maxhup është adhuruar shumë nga maxhupët. Kjo është dëshmuar edhe në librin e autorit Merxhan Avdyli me titull “Fytyrat e Ibrahim Rugovës”. Është një libër i bardhë dhe në kopertinë ka një fotografi të Rugovës duke i dhënë dorën kryekasapit të Ballkanit Millosheviq. Në brendi të librit mund të lexoni mendime të personaliteteve të ndryshme por edhe të qytetarëve të thejshtë për Rugovën. Në këtë libër, krejt pa pikë faji dhe me sinqeritetin më të madh një rom shprehet, po e parafrazojmë: “Ne romët kemi simpati të madhe për Rugovën dhe e konsiderojmë sikur me kanë i joni. Unë personalisht e konsideroj Rugovën si me pas vlla. Ashtë i drejtë e i urtë. Bile na romët ma shumë e çmojmë dhe e përkrahim atë se dikon tonin; se ai ashtë i njejt për neve si me kanë i joni”.


Merxhan Avdyli – autori i librit: “Fytyrat e Ibrahim Rugovës”

Autori nuk e ka treguar në libër, se nga vjen ai romi që është shprehur kështu për Rugovën, shkaku i sigurisë së tij, por sipas të gjitha gjasave ai rom duhet të jetë nga Cerrca. Merxhan Avdyli është gjallë, shkoni e pyesni se ku e ka intervistuar atë rom. Shkoni menjëherë e pyesni Merxhanin se çka u bë me librin e tij “Fytyrat e Ibrahim Rugovës” prej momentit kur LDK-ja lidhi koalicion me AAK-në (Merxhani më duket se është aktivist i AAK-së). Krejt këtë histori tash të heshtur qëllimshëm nga Merxhani për shkaqe politike, mund ta rikonfirmoni nëse i shkoni në zyrë Merxhanit, dhe kërkoni që para mediave të sqarojë librin e tij. A nuk e vërteton intervista e romit në librin e Merxhanit në mënyrë perfekte konstatimin e Mustafë Sokolit se Rugovën (në këtë botë) e ka qitur maxhupi, ose Rugova është kopil i maxhupit?Kush është Fana, gruaja e Rugovës, dhe gjyshi i saj

Ramë Çekerlaqi?Bashkëshortja e Rugovës, Fana është nga fshati Muzhevinë e Istogut. Fana është e bija e Ramë Bajramit nga Muzhevina (Bajrami në këtë rast është i ndryshëm nga Sokol Bajrami). Nëna e saj (e Fanës) ka qenë motra e Alisë ose djalit të Ramë Çekerlaqit nga Cerrca. Me një fjalë, gjyshi i vërtetë dhe më i dashur i Fanës ka qenë Ramë Çekerlaqi me mbiemrin Vuthaj. Çekerlaq është një lloj pseudonimi që nuk e dimë se çka do të thotë. Noshta ka rrjedhë nga puna me çekerrk (çikrik) që përdorej për hapjen e bunareve (puseve). Imer Vuthi është djali i Alisë ose nipi i Çekerlaqit. Familja ose gjinia e Fanës, siç e thamë në nëntitullin paraprak, ishte nga lagjja e “Shkozës” në Cerrcë.

Lagjja ka marrë emrin në bazë të llojit të shkurreve që janë prezente edhe sot atje, të quajtura shkoza. Rajonet ku janë të përhapura shkurret e shkozave, pothuajse çdo kund janë të pabanuara, me përjashtim të Cerrcës deri në përfundimin e luftës në Kosovë. Atë që e dinë të gjithë në Podgur, e kjo mund të vërtetohet lehtësisht, është fakti se lagjja “shkozat” përherë ka qenë e banuar me romë. Lagjja e Shkozës gjithmonë është përdorur dhe përdoret si sinonim i lagjes së romëve. Sa herë dikush donte t’i referohej lagjes së romëve, vetëm thoshin “n’Shkoza” dhe me këtë nënkuptonin lagjen e maxhupëve. Sot ajo lagje është e tëra e boshatisur. Nëse nuk besoni, pyesni për “Shkozat” e Cerrcës, shkoni në terren, vizitoni vendin, pyesni dëshmitarët, e ju tregojnë më në detaje. Dhe, nëse nuk dini më shumë për historinë e Fanës, pyetni pleqtë e rrethinës së Cerrcës.

Familja e Ramë Çekerlaqit është nga lagjja e Shkozës. Ndryshe kjo lagje njihet edhe si Parllaçer. Ekipit tonë i është thënë se ky emërtim lidhet me romët. Por, megjithatë ne nuk kemi mundur të vërtetojmë se çfarë etimologjie dhe domethënie ka emri Parllaçer. As tash nuk e dimë. Prandaj luten të gjithë ata që dinë për këtë emërtim të na ndihmojnë. Shumë njerëz në Cerrcë dhe rrethinë e mbajnë si emër të romëve.

Derisa familja e Rugovës kishte Ramadanin si rrogëtar rom në shtëpi, familja e Çekerlaqit nuk kishte nevojë për një të tillë se ishte në mesin e romëve. Ekipit tonë i është thënë nga pleqtë e Cerrcës dhe Podgurit që e kanë njohur Ramën, se ai ka qenë i zeshkët. Të jetosh në mes romëve e të mos jesh i zeshkët, është e pamundur.

Fana ishte një nxënëse e dobët që nga shkolla fillore, – kështu dëshmon shoqja e saj e klasës Xhevahirja, gruaja e Nak Ryshytit nga fshati Zhakovë i Istogut. Babai i Xhevahires, Mustafë (Sokol) Ahmetaj nga Muzhevina, duke e pasur fqinje gruan e Rugovës, në çdo bisedë ia shqiptonte emrin si “Fèna”. “Çka kini me prit pej Fènës, mesës t’Ramë Çekerlaqit, e kopilit t’maxhupit”, bënte pyetjen me zemërim Mustafë Sokoli.Si e tradhtoj babgjyshi i Fanës, daja Ramë –

nipin Selman Kadrija?!Shumë pak njerëz në Istog e njohin Ramën, gjyshin e Fanës me mbiemrin Vuthaj. Vetëm një pakicë e kësaj shumice të Podgurit e dinë se mbiemri i tij ishte Vuthaj. Ndërsa nëse pyetni shumicën e burrave të moshës madhore në Podgur për njëfarë Ramë Çekerlaqin, me siguri do të merrni përgjigje të saktë se kush ka qenë ai. Do të thonë:

– “Aaaa, ai që e bani copa me sakicë djalin e motrës për Miliq Kërsten”.

Secili prej jush që po e lexoni këtë hulumtim keni dëgjuar për Selman Kadrinë e Cerrcës. Versioni i shkurt i këngës së Selman Kadrisë edhe sot këndohet nga këngëtarë të ndryshëm si Sinan Vllasaliu, Remzije Osmani, e shumë tjerë. Versioni i gjatë afër një orë që e këndojnë dy këngëtarë nga Drenica, më duket Ibish Molaku dhe Rexhë Gashi nëse nuk gaboj, e sqaron historinë e Selman Kadrisë dhe Ramë Çekerlaqit më në detaje. Kush dëshiron, shkoni në pazar të Istogut dhe bleni kasetën e kësaj kënge.

About admin

x

Check Also

Profesori amerikan: Dialogu me qëllim primar krijimin e Asociacionin vetëm sa i përkeqëson gjërat

Prof. David B. Kanin Lajmi i mirë për të ashtuquajturin dialog të ...