Imazhi mund të përmbajë: Ylli Enver Hoxha
Kredoja e Enver Hoxhes ,Pavarsia e Shqiperise.
Gazeta Greke Elefteropia ,nenvizonte ,me kalimin e kohes e viteve historianet e se ardhemes do te gjykojne me qetesi anet pozitive te Enver Hoxhes ,por me shume veshtiresi do kundershtojne nje gje ,deshiren e tij te pa tundeshme qe Shqiperia te jete nje vend krejte i pa varur nga cdo ndikim i huaj qe te kunderveproje ndaj cdo influence ekonomike e politike te fuqive te medha ,qe donin ta inkuadronin brenda sistemit te kerkesave te tyre.
INTERNACIONAL Herald Tribune ,gazet amerikane bente kete intrepetim ,,Nen udheheqjen e Enver Hoxhes ishte e qarte se Moska nuk mund te vendoste me nje baze ne Adriatik ,nje frike qe e ndiqte Jogosllavine dhe shqetesonte NATON.,anetare te seciles jane Greqia dhe Italia .Regjimi i Enver Hoxhes e zhduku gradualishte kete ….
Ne La Mond ,lidhur me kete shkruhet ,,Enver Hoxha ,,hipi ne krye te vendit qe nuk u ishte nenshtruar pushtuseve ,i fundit ishte ai fashist e naziste .A nuk shprehet historia e tij me vendosmeri qe te mos futej kurre ne tutel .Ai qe e hiqte veten nje nga njerezit e rralle besnik ndaj themeluseve te Internacionales se tret komuniste deklaronte me16 Nendor te vitit 1960 ne Moske ne konferencen e 81 partive puntore komuniste se asnje te mosmendoj dhe te kujtoje se me qe Shqiperia eshte vend i vogel dhe me qe partia e punes e jona eshte nje parti e vogel ,ajo do i bindet kujdo….
DER TAGES SHPIGEL ,gazete gjermane pohon ,vendi i vogel iShqiperise ,qe deri ne fund te luftes ishte nje top futbolli i fqinjeve dhe i shteteve te fuqishme ,i kundershtoi te gjitha fuqit e medha njekosishte jo vetem socialimperialiste sovjetike ,ate kinez dhe gjithe fuqit e medha te tjera perndimore….
Enver Hoxha e udhehoqi vendin e vete ne nje pavarsi ne politiken e jashteme qe ja kane patur zili shtete te vogela dhe te medha .
Prishja me Titon ishte e programuar ,Hoxha kerkoj prej tij Krahinen e Kosoves ,qe dikur i ishte dhene Jugosllavise nga fuqite e medha me qellim qe te krijonte shtetin e enderuar kombetar ,por marshalli Tito enderronte te nje federat ballkanike me Bullgarine dhe Shqiperine nen udheheqjen e Jugosllavise….
Hoxha mundi ta shpallte si shtet me vehte oborrin e prapem te Evropes plake,te prapambetur qe per shekuj me radhe e kishin shkelur ose e kishin pushtuar ushterit e huaja ….
Gazeta Turke Jen Gyl. Si udheheqes shteti Enver Hoxha u be cimentusi i pavarsise se Shqiperise dhei ndergjegjes kombetare ,fanar qe ndriconte rrugen per te ecur perpara.Pranija e Enver Hoxhes ne nje rajon te ndjeshem si Ballkani ishte nje figure e pa tundeshme per njerezit e perparuar dhe paqedashes….
Ne radio Luksenburgu .O .Mazeral perhapte ne eter keto fjale ,Hoxha udhehoqi partizanet e L.A.N.C. it kunder pushtuseve Italiane ,gjermane dhe tradhetaret vendas gjate luftes dhe me pas Shqiperia u shkeput nga pjesa tjeter e botes.Ajo mbeti e pavarur .Eshte ndoshta kjo aresyeja qe shqiptaret duket te lidhur me vendin e tyre ,por pavarsia apsolite i kushroi shtenjte ,sepse duhet bere gjithcka vehte me forcat e saj…..
MANOLIZ GLEZOS, theksonte se Enver Hoxha ishte per shqipetaret vazhdusi i traditave te pavarsise ,le te mos harrojme se Demosteni i karakterizonte indianet si popull te pa nenshtrua qe nuk pranonte zgjedhe,le te mos harrojme se levizja per pavarsi e Skenderbeut kunder Turqeve ne shekulli e XV te dhe kombin shqipetar .Me gjithe veshtiresit ,Enver Hoxha arriti te mbaje vendin e tij te pa varur .Kete mund mos e pranojme ,pavaresishte se nuk jemi dakort apo ne kundershtim me regjimin e Shqiperise ,mos ndjejme ne nje kohe qe kushtetura e Shqiperise ndalonte pranine e ndimave te huaja apo te kredive te shreteve te tjera . ENVER HOXHA pas luftes per pavaresi erdhi ne udheheqje te Shqiperise gjate gjithe jetes se tij nuk beri asnje koncesion me te vogel lidhur me pavarsine e vendit .
Vendi i Enver Hoxhes ishte nen udheheqje per 45 vjete nuk mundi te plotesohej lehte.Enver Hoxha krenar qe ishte miku i Turqise …
Shkrimi vazhdon…