Home / Lajme / Cka mund te diskutohet ne Vashingon!

Cka mund te diskutohet ne Vashingon!

Ne kuader te planeve mbi marreveshjen me shtetin serb, qe do te diskutohet me 27 qeshor ne Shtepine e Bardhe, eshte nje projekt mjafte domethenes.
Me ate projektmarreveshje ruhet hapesira territoriale e Kosoves dhe nuk krijohet nje asociacion.
Gjithashtu ruhen nen sovranitetin e Kosoves objektet vitale, si Ujmani dhe Trepca. Mitrovica nuk bashkohet, por vazhdon keshtu.
Brenda vendit nuk kemi ex-territore serbe.
Ketej po sjelli planin ne teresi.
Pikat qe do te i kete marrveshja finale:
“1. Kosova fiton 7 miliard euro nga SHBA.
2. S’ka prekje te territotorit te Kosoves.
3. S’ka Asocacion te Komunave Serbe me status te veçante.
4. Kosova merr njohje nga Serbia.
5. Kosova merr ulesen ne OKB pas tri viteve.
6. Serbia merr statutin kandidat per antare te BE dhe pranon antaresimin e Kosoves ne BE pa e penguar ligjerisht, Kosova antarsohet dy vite me vone.
7. Serbia fiton 10 miliard euro nga SHBA.
8. Kosova merr liberalizimin e vizave.
9. Kosova merr njohje nga 5 vendet e BE-se brenda 12 muajve pas nenshkrimit te marrveshjes finale.
10. Kosova dhe serbet qe jetojne ne Kosove kane çasje per furnizim me uje nga Ujmani, por menaxhohet dhe mbikeqyret nga autoritetet e Kosoves.
11. Trepçen e merr ne menaxhim Qeveria e Republikes se Kosoves, sipas statutit te votuar ne Kuvendin e Kosoves.
12. Serbise i lejohet te i ndihmoj serbet ne Kosove me mjete financiare, Kosoves i lejohet te i ndihmoj qytetaret e Lugines me mjete financiare.
13. Kosova anetaresohet ne UNESCO, INTERPOL pa u penguar nga Serbia, ndersa vota e Serbise PRO ose KUNDER, varet nga vullneti i saj.
14. Serbia behet kandidate per antaresimin ne NATO dhe pranohen si anetare ne te njetin moment me Kosoven.
15. Kishat Ortodokse ne Kosove, financohen nga mjetet e mbledhura nga donatoret serb brenda Kosoves dhe objektet ruhen nga gjysma e Policise qe jane te komunitetit shqiptar te Kosoves dhe gjysma e policeve serbe te Kosoves.
16. Serbia kerkon falje per krimet e luftes ne Kosove, detyrohet te ndaj mjete per demin e shkaktuar (me ndihmen e BE-se pas antaresimit ne BE) dhe do te i gjykoj kryresit e krimeve te luftes, ne kete gjykim gjysma e gjyqtareve dhe prokuroreve do te jen nga Bashkesia Nderkombetare dhe gjysma gjyqetar dhe prokuror serb.
17. Serbia ndryshon Kushtetuten e saj dhe heq nga preambula e saj Kosoven me termin “Kosovo dhe Metohija”.
18. Udheheqesit e Kosoves dhe Serbise marrin Çmimin Nobel per Paqe, per arritjen e marrveshjes”.
Se si dhe cka do te vendoset mbetet te shihet.
Megjithate, ky projekt veshtire eshte me shtetin kriminal serb te realizohet. Me kete projekt fiton shteti i yne.
Ka edhe projekte tjera.
Nje eshte ai serbo-rus qe tash i gjithe populli e dine dhe qe pretendon ndarjen dhe copetimin e Kosoves. Eshte edhe nje projekt tjeter qe nuk po diskutohet, por qe ka gjithashtu shkembimin e territoreve midis Kosoves dhe Serbise, kuptohet ne deme te Kosoves. Prejardhjen e ka nga Sorosi.
Kush qendron prapa prej shteteve nuk ka informacion.
Vetem Kosova nuk ka projekt.
Megjithate, duhet ky projekt te perkrahet. Mundet te kete edhe modifikime. Natyrisht pozitive.
Mbetet te shihet.
Mirepo, Kosova e ka Kushtetuten e vete. Dhe, mbi ate, pavaresisht se kush dialogon, kerkohet te mbrohet rregullimi juridiko kushtetues i Republikes.
Nen ate Kushtetute nuk duhet rene.
Eshte kompromise i madh Kushtetuta e Ahtisarit dhe nen ate ska ku shkon kombi shqiptar.

About admin

x

Check Also

Profesori amerikan: Dialogu me qëllim primar krijimin e Asociacionin vetëm sa i përkeqëson gjërat

Prof. David B. Kanin Lajmi i mirë për të ashtuquajturin dialog të ...