Home / Opinion / BISEDË SOKRATIKE SESI DUHET TË JENË GJYKATËSIT

BISEDË SOKRATIKE SESI DUHET TË JENË GJYKATËSIT

Dilaver Goxhaj: “HUDZPAHU” LDK - Radio Kosova e Lirë

Dilaver Goxhaj 

 

Përsa i përket çastit të tanishëm, në të cilin ndodhet Kosova, me të drejtë që shumë analistë e quajnë moment mjaft kritik. Po qe se kjo do të përfundojë me një disfatë të koalicionit LDK+AAK+Nisma, e cila është një lidhje e nomenklaturës së vjetër e peshkaqenëve financiarë dhe e demokratëve të gënjeshtërt(një hibrid i shëmtuar), do të jetë një gjë e mirë. Nëse kjo aleancë do të fitojëatëhere Kosova do të kthehet 20 vjet prapae cila ka qenë periudha e batakçillëqeve demokratike 

Zgjidhja e këtij rreziku ka ngelë në dorë të  Gjykatës Kushtetuese. Mirëpopërfundimi në të cilin ka dalë gazetarja K.Berishapas  kërkesës që i ka bërë Gjykata Kushtetuese Komisionit të Veneciasse  Do  ishte magjike dhe mbinatyrorenëse  një shtet  korruptuar si Kosova dalin shqiptarët e Gjykatës Kushteteuese  pakorruptuar?!na është imponuar t’i kthehemi një diskutimi sokratik  lashtësi, midis filoziofit Sokrat dhe Glaukonit, të prezantuara nga Platoni, me bindjen se gjykatësit tanë nuk janë  korruptuarpor fisnikë, bazuar në dy vendime të mëhershme të kësaj gjykatetë ngjashme me çështjen që do gjykohet në datën 29 maj 2020. referohemi kësaj bisede, duke u nisur nga fakti se mendimi Sokratik është një nga nga fazat kryesore  filozofisë botërore. 

  

Sokratinuk është vallë gjë e turpshme, o Glaukon, dhe një provë e qartë injorance ta ndjesh veten të detyruar t’i drejtohesh një gjykatësi të huaj me që në shtëpi nuk ke të tillë dhe detyrohesh ta vësh veten në duar të njerëzve të tjerë, të cilët bëhen kësisoj zotër dhe gjykatës të tu? 

Nuk ka gjë më të turpshme sesa kjotha Glaukoni. 

Nuk ka gjë më të turpshmevazhdova unëjo vetëm të kalosh kështu gjithë jetën duke u grindur nëpër gjyqepor edhe duke e treguar veten të ulëtherë duke akuzuar të tjerë herë duke u mbrojtur, duke u mburrur se i di të gjitha; duke e menduar veten si mjeshtër të poshtërsivei shkathët për çdo lloj dredhie dhe për të gjetur rrugëdaljet më të mundshmetpër të gjetur me dinakëri mënyrën e shpëtimit që të mos i nënshtrohesh kështu kurrë dënimit qoftë edhe për çështje që s’kanë asnjë vlerëDhe tërë kjo ndodh mbasi ai nuk vë re se është shumë më mirë dhe shumë më e hijshme që të sillet në një mënyrë të tillë që të mos e ndjejë veten të detyruar para një gjykatësi që fle në këmbë. 

Po, tha Glaukus’ka gjë më të turpshme se kjo. 

Gjykatësi, o miku im i mirë, e pyet shpirtin me anë të shpirtit; dhe ky shpirtqë kur është i vogëlnuk duhet edukuar midis shpirtrash të ligj dhe as të familjarizohet me ta, dhe as të kryejë ndonjë çfarëdo lloj padrejtësienë mënyrë që kështu të jetë në gjendje të argumentojë menjëherë padrejtësitë e tjetritai duihet të jetë e të mbetet i pafajshëm dhe i zhveshur nga çdo zakon i keq që në vogëlinëse kërkon të japë gjykime të drejta në drejtësi 

Vërtet kështu ështëtha ai. 

Pikërishtt për këtpravazhdova, një gjykatës i mirë nuk duhet të jetë i ripor plak burrë; dhe që ta ketë mësuar sa më vonë se çfarë është padrejtësia; dhe të mos ketë mësuar që ta njohë atë në shpirtin e tijpor ta ketë kuruar si i huaj në shpirtra të huaj, dhe jo nga përvoja e tij vetjake. 

Një gjykatës i tillëtha Glaukonikishte për të qenë me të vërtetë fisnik. 

Dhe patjetër edhe i mirëvazhdova unëgjë që e kërkoje edhe timbasi i mirë është ai që e ka shpirtin të mirëkurse ai tjetridinak dhe dyshuesqë mbasi ka kryer shumë padrejtësi ai vetëmendon se është i shkathët të kryejë çdo veprim dhe është i maturkur ka të bëjë me njerëz të ngjashëm si ai vetëduket se ia del mbanë me mjaft shkathtësi, duke patur parasysh kurdoherë shembujt që mbart në vetveteporkur pastaj ka të bëjë me njerëz të mirë dhe në moshë të shtyrëai ngjan si një torollak, duke dyshuar kotsëkoti dhe duke mos qenë në gjendje të njohë karakteret e shëndosha, me që nuk ka në vetvete asnjë shembull të tillëMegjithatë, duke qenë se më shpesh ndeshet me njerëz të këqinj sesa të mirëai e heq veten të ditur e jo torollak, dhe si të tillë e mbajnë edhe të tjerët. 

Plotësisht e vërtetë tha Glaukoni.” 

(Nxjerrë nga “Republika”, Libri i Tretë, XIII, XV)  

22 maj 2020 

About admin

x

Check Also

Kurti: Do të kemi shumicën në Kuvend pa koalicion, me Serbinë hapim kapitull të ri!

22- 02/2021 Albin Kurti Kryeministër Kryetari i Lëvizjes Vetëvendosje, Albin Kurti, u ...