Home / Të ndryshme / DO TË JETOSH ME YJET! 

DO TË JETOSH ME YJET! 

Ora e poezisë: Fadil Shyti: DASHURI PLATONIKE
 Foto-Fadil Shyti
upload.wikimedia.org/wikipedia/sq/thumb/c/c6/Hy...
 Foto-Hysni Milloshi

(Elegji kushtuar vëllait të idealeve revolucionare, Hysni Milloshit) ​
EH!… ​
Në muajin prill, ​
SHPËRTHEJNË… ​
Të bukurit, tulipanë! ​
Të mbjellur, gjatë muajve, ​
Të bardhë, ​
-E të acartë… ​
Janar, Shkurt!… ​
Për të thelluar rrënjë, ​
-STUHIE… ​
Në muajin, MARS, ​
I mbështjellë me flamuj, ​
-LIRIE! ​
Vertikalisht!… ​
O, sa tmerrësisht, ​
Në muajin prill, ​
-Tejet, -të zi!… ​
SHPËRTHEJNË, përsëri!.. ​
Ngjyrat e stuhive: ​
Kuq zi , Kuq e zi, Kuq e Zi! ​
Ah! krenarisht! ​
Po i rikthehen TOKËS! ​
Ata, -që ia zbardhën fytyrën, ​
SHQIPËRI NËNËLOKES! ​
Gjenitë, ​
Poetët, ​
Atdhetarët, ​
Të përjetshmit! ​
Komandantët, ​
Komisarët, ​
Të devotshmit… ​
-Ushtarët… ​
Idetë e tyre, ​
Po RILINDIN… ​
Shekujve, ​
-Si dhurata, ​
Mrekulli… ​
Ah!… ​
I rëndë, shumë i hidhur.. ​
-Qe për ne, ​
11 Prilli 1985, ​
Ishim me lot ndë sy!… ​
Për Gjeniun Enver! ​
-Tejet me rrebeshe… ​
Si tërmet, -e, -si vullkan, ​
I i ziu, 25 prilli, 2012 ​
Në shpirtra na erdhi!… ​
Papritur -zemrat na theri… ​
Hysniu, -shkoi te Komandanti, ​
Me grushtin lart, -krenar! ​
T´ i raportojë: ​
“Shqipëria, -po zien si vullkan! ​
Nuk është si në epokën tënde, ​
Siç e deshi Pashko Vasa: ​
– Zonjë!… ​
Fashizmi, me TRADHTI, ​
Përsëri… ​
Po godet pamëshirë… ​
Ka marrë revan!… ​
Gjithçka, -po eliminon, ​
REVOLUCIONARE, ​
Dhe, VËRTETË, ​
Shqiptare, -që frymon… ​
Ka vënë dorën e zezë, ​
Dhe, -mbi heronjtë, ​
Mbi Yjet , e PAVDEKËSISË, ​
-KOMBËTARE!… ​
Po degjeneron artin, ​
Po mohon përparimin… ​
Përballë të huajve: ​
Si bukën, ​
-E kripën në sofër, ​
PATURPËSISHT, ​
Përnatë e përditë, ​
-Po e gëlltitë, ​
PËRULJEN, -e të keqin, ​
NËNSHTRIMIN!… ​
Po, ja një sihariq -i thotë, ​
Për dalje nga kjo situatë: ​
E kemi themeluar, PKSH, ​
Të RE!… ​
PARAROJË… ​
Po QËNDRON! ​
Me mijëra atdhetarë… ​
Në historinë,-teh-shpatë! ​
-Për barazi… ​
Heroizmi partizan, ​
La gjurmë, në PËRJETËSI “!… ​
-Eh!…​
Njerëzit, po i kositë, ​
Vdekja mizore, ​
Qofshin këta trima, ​
Të ditur, – o, viganë, ​
Mbase, -tërë jetën vepruan, ​
Të pathyeshëm prore!… ​
Dhe, kur u ndeshën , ​
Pritave, -rrebesheve!… ​
Me “njerëz”, pro-fashistë, ​
Që duken me fytyra, ​
“NJERËZORE” , ​
Po, janë, – VËRTET, ​
-Tejet, satanë!… ​
Por, oh, -sa MADHËSHTI, ​
Shqipëria, lind YJE prore, ​
Që nuk fiken kurrë! ​
Me veprat e tyre , ​
Krijojnë EPOKA, ​
I tillë ishte, Hysni Milloshi, ​
Trim, i kalitur, i ditur! ​
Me QËNDRESËN e tij… ​
Do të krenohej bota! ​
Hysniu, i brumosur,-i çelikosur, ​
Me mësimet, -amanetet… ​
E gjeniut, Enver Hoxha!… ​
Po kurrë i njollosur, ​
Nga spurdhjakët, ​
E, -torollakët… ​
Nga barku si kafshët!… ​
Nga kokat, demon-kratë, ​
Të egër, e -psikopatë! ​
Që sot, -po i vjellë, ​
NËNËZEZA, koha! ​
Sot, -kur i shkruaj, ​
Këto vargje peline… ​
Dëshpërimi më godet, ​
Pamëshirë,-si rrufe… ​
Mendimet, trishtuese… ​
-Si re qiellore rrokullisen…. ​
Përballë shpirtit – zjarr… ​
E, të plagosur, ​
Po më – më vinë… ​
Po, vallë?!!! ​
A mund të krahasohet… ​
Dhimbja ime!…. ​
Përballë QËNDRESËS tënde! ​
E, përballë, -dhimbjes, ​
-Flakë… ​
Që ty, o Bacë Hysni, ​
E pate për Shqipërinë?!!! ​
Jo!… ​
S´është kohë e krahasimit… ​
Jo!… ​
As është,-sot, ​
Kohë e vargjeve,-jeseninjane, ​
Dhimbja, për Ty, ​
E shprehur në lot, ​
-Kudo nëpër botë… ​
Në këtë kohë të egër, ​
Përtej,-hamletjane!… ​
Në hapësirat e pa-anë… ​
Të vendeve komuniste, ​
Me qendër,-zemër-thyer, ​
Andej rrugës, ​- “Qemail Stafa”, ​
Në hyrje -dalje, ​
Që zemrat çojnë, ​
E shpirtrat, -kthejnë… ​
-Andej, prej Tirane!… ​
E tërë Shqipëria Etnike…. ​
Për Ty!… ​
O, Bacë po rënkon … ​
Idetë tua të Qëndresës, ​
Hyjnë në vatrat tona, ​
Vinë, librat… ​
Përplot, me krajata, ​
Të kësaj BOTE, ​
Me bagazhe diturie, ​
Vinë librat, përplot… ​
Epikë historie!… ​
E na freskojnë, ​
Si flatrat e SHQIPEVE, ​
E, na grishin… ​
Për beteja të reja!… ​
-Kurdoherë, pandërprerë: ​
Kudo, -nëpër botë!… ​
Për Ty, ​
O, vëlla poet, ​
Po derdhin lot rrëke, ​
Intelektuali, ​
Punëtori, ​
E, katundari… ​
Për Ty, ​
O, vëlla udhëheqës, ​
I PKSH, -së Re, ​
Po derdh, lot, ​
Çdo zemër e vërtetë, ​
Shqiptari! ​
Mbase, -e dimë, ​
Madje, fort mirë… ​
Se nën buzët e dhjamosura ​
Nga ballët e damkosura… ​
-Zgërdhihen… ​
I keqi, e , -stër-keqi , ​
Krye-tradhtari!… ​
Kopuku e kryeneçi… ​
Po, fenomeni natyral, ​
I quajtur, LINDJE… ​
Botës i jep, SHEKUJVE, ​
-Trima me fletë… ​
Ndërsa, o, sa hata! ​
Fenomeni natural, ​
I quajtur, Vdekje… ​
Botës i merr dhe GJENITË, ​
Që me vdekjen,-puthen: ​
Në fushë e në mal!… ​
PA NGURRIM E FRIKË!… ​
Japin e marrin, ​
Njerëz, mendje dritë, ​
Punëtorë e të urtë… ​
Që botës i dhurojnë, ​
Revolucion!… ​
Viganë, -që bëjnë mrekullira! ​
Botës i jep dhe i merr: ​
Dhe, dinozaurët, ​
“Njerëz”,- t´ pa-njerëzi… ​
Që botës i sjellin, vrastarin… ​
Reaksion… ​
Pa ndërprerje, mbjellin: ​
Dhimbje e fatkeqësira!… ​
Është absurditet,-vërtet… ​
O, të nderuar lexues! ​
Sot, të kërkoni prej meje, ​
Të shkruaj, vargje… ​
Elegji filozofike… ​
Kur si vetëtimë rrufeje, ​
Më vret,-VUAJTJA JONË, ​
– E MADHE, ME QËNDRESË,-TITANIKE! ​
Jam i vrerosur… ​
Nga ikja shpirtërore… ​
E Madhështorit… ​
Andej, lart… ​
Në botën -qiellore; ​
Prej andej, -hej-hej!… ​
Ay, FLAKADAN, ​
Do të vështrojë e vigjilojë, ​
-Prore!… ​
Dhe, vepra e tij, ​
-Do të frymëzoi BREZNI…. ​
Për ARDHMËRINË… ​
E kësaj bote, arbërore!… ​
Në këtë jetë: ​
Më pak, ​
-Pranverore, ​
-E shumë, më shumë… ​
-Dimërore!… ​
Qëndrove stoik e besnik… ​
Përhape dritë, ​
-Si Flakadan… ​
O, i madhi Hysni Milloshi, ​
Gjaku yt i pastër… ​
Shqipërisë NËNËLOKE, ​
Iu bëftë dritë, ​
Shkëlqeftë, -shekujve, ​
Ndër mote të mëdha, ​
-VETËTIMË!… ​
Si Ylli partizan! ​
Lamtumirë, o vëlla!… ​
Më 5 Maj, 2012 ​
KJO PRAVERË!​
Kjo pranverë mashtruese,-SFIDUESE,​
Po na mërdhinë, TEJET cinike, po sillet me njerëzinë!​
Diellin ia qet me dhëmbë, erën ia sjellë… ​
Nga veriu e perëndimi me siklet…​
Qeshet me ironi mashtruese, haj, haj, ​
Me naivët, -me viktimat e saj…​
Duke u zgërdhirë, si gjarpërushe,​
Sikur iu thotë: ​
Keni ngrohtësi,-me bollëk,-pastaj…​
Ngërdheshet me fodullëk,-siç din ajo vet,​
Ironizon,-a s´jua hoqa;- stuhitë, dëborën?!…​
A nuk keni tani,​
“Sovranitet”?!!!​
Ndërsa, ju o “rebelë”,-as nuk më jepni dorën!…​
Pa çka se shqetësoheni, kur ricopëtoheni…​
Pa çka se e derdhët djersën dhe gjakun…​
Aq munda të bëj për ju -o shkretanë-të pa tru?!…​
Që ekzaltoheshit,-kur ju shkela prakun!?…​
Pranverë e ftohtë,-njerëzinë,-mërdhinë,​
-Tradhtia, po kafshon si lubia!…​
Faqe saj, e zezë po nxinë!…​
Mjer’ për shqiptarët tradhëtarët, mjer’ për Shqipërinë!​
Më 3 Maj, 2013​
EPIDEMIA “COVID-19?!​
Vdesin pleqtë dhe plakat, nga Euro-Atlantika, ​
Vdesin të rinjtë dhe të rejat, kudo nëpër botë,​
Nga sëmurje ngjitëse nga sjellje të liga?!…​
Borgjezisë, nga “Pandemia”, ​
Kudo nëpër botë, i ka hyrë frika.​
Njerëzinè e çmenden,-kot!…​
Dukujt “I ka hyrë frika”, nga interesi,​
Keq, po zien, bota e kapitalit,​
Me shpirtë-sadisti, të kanibalit,​
Ka ndeshje konkurrenca,​
për mbrojtje,-rritje të biznesit!​
Kjo botë e ç’thurur, shpirt sakatuar,​
Mendje koprrace…​
Trupin, ndyeruar,-ngjyruar…​
Gjer në shtazëri e degjeneruar.​
Shpirtin, ​
Mendjen,​
Trupin:​
Urgjentisht,-i duhet pastruar?!​
Nëse bota donë të shpëtojë, ​
Nga vetë-shkatërrimi:​
Natyrën,-ta ruaj, ta mbrojë ta pastrojë, ​
Poshtë mbeturinat!…​
Nga pakujdesia, injorimi!​
Nëse bota, donë të shpëtojë, ​
Nga “kolera”,-siç e rrëmbeu e ngulfati, ​
Si mos më keq kësaj hera:​
Duhet të mendojë, të veprojë:​
Për edukatë, moral, përgjegjësi, ​
Dhe, njerëzore të rritet ndera!…​
Nëse bota, donë të shpètojë,​
Të mos ç’faroset, pa kuptim:​
Të ç’faroset ngadalë…​
O, e trishtuar shqim?!​
Urgjentisht, të çlirohet nga prostitucioni, ​
Të kthjellohet, nga alkooli me teprim.​
Të çlirohet nga gjakpirësja droga,​
Të çlirohet nga mëritë, konfliktet,​
Nga luftërat e padrejta,​
Të superfuqive-lubive imperialiste,​
Mishngrënëse, kanibaliste,-të ideve fashiste,​
Në përpjekjet e tyre të ulëta…, ​
për pushtime, tejet të kota…​

29 Prill, 2020

About admin

x

Check Also

INTERVISTA/ Zef Brozi: SHBA shpalli ‘Non grata’ Berishën me informacione të tri dekadave! Tani Drejtësia shqiptare duhet t’ja konfiskojë pasuritë

Ish-Kreu i Gjykatës së Kasacionit në vitin 1994, flet nga SHBA: “Ja ...