Home / Opinion / Pse GJENDJEN e JASHTEZAKONSHME?

Pse GJENDJEN e JASHTEZAKONSHME?

Muhamet Kelmendi

Billedresultat for Muhamet Kelmendi

Me shpalljen e gjenjes se tille, z.Hashim Thaci si President i vendit fiton kompetenca te gjera edhe mbi ekzekutiv, sepse Keshilli i Sigurise se Republikes se Kosoves drejtohet sipas nenit 231, parag.8 nga Presidenti i Republikes se Kosoves.
Natyrisht se per kete gjendjeje duhet brenda 48 oreve te japi pelqimin me 2/3 Kuvendi i Kosoves.
Shkaqet e gjendjes jane te ndryshme.
Ato konsistojne ne masa urgjente per mbrojtje si te rendit kushtetues, te mbrojtjes se masave te gjera popullore, qe percaktohet me siguri publike, paragrafi 1 i nenit 131 te Kushtetutes se Kosoves.
Gjendja e Jashtezakonshme shpallet edhe per fatkeqesi natytore etj.
Gjendja e Jashtezakonshme mund te zgjate me shume se 150 dite, nese per te votojne me shume se 2/3 e te gjithe deputeteve te Kuvendit te Kosoves.
Kjo ka mundesi te realizohet me prishje te koalicionit, sepse atehere se bashku me opoziten do te voton edhe LDK per Gjendje te Jashtezakonshme, e cila edhe pa Qeveri, me Keshillin per Sigurine te Republikes se Kosoves, ku udhehiqet nga z.Thaci, mund te vazhdoje me muaj e me vite.
Brenda kesaj gjendjeje natyrisht se nuk mbahen zgjedhje te jashtezakonshme. Pritet te hiqet gjendja dhe pastaj caktohen zgjedhjet nga Presidenti i Kosoves me shperndarje te Kuvendit.
Kuptohet se VV ka te drejte te kerkoj menjehere shperndarje e Kuvendit, por natyrisht se i vyjne 2/3 e deputeteve, sipas nenit 82 te Kushtetutes se Kosoves.
E kete nuk e kane deputetet e VV. Ata jane 29 deputet dhe keshtu deshtohet shperndarja dhe fillon

GJENDJA E JASHTEZAJONSHME

e udhehequr nga Keshilli i Sigurise se Republikes se Kosoves me z.Hashim Thaci ne krye si President i Republkes.
Me LDK i ka votat z.Thaci ne Kuvend per shpalljen e saj.
Natyrisht se pervec PDK-se, per shpallje te gjendjes, do te votoi edhe LDK, si dhe tere opozita.

About admin

x

Check Also

INTERVISTË ME ADEM DEMAÇI, NJERIU I PARË POLITIK I UÇK-së KA QENË E DOMOSDOSHME TË KOMBINOHET FORCA DHE POLITIKA

Sejdi Gega *E shtuar nga unë (Sejdi Gega): Me 12 gusht 1998, ...